Pieczony łosoś zawijany w papiloty z ziemniaków

Składniki na 4 porcje

Filety z łososia – 4 szt po
140 g
Kiełbasa chorizo pokrojona
w kostkę – 100 g
Pokrojone pory – 600 g
Posiekana szalotka – 100 g
Śmietana 32% – 150 ml
Duży ziemniak – 1 szt
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Podsmaż kiełbasę chorizo, pory i szalotkę.
Następnie dodaj śmietanę.
Obierz jednego ziemniaka i pokrój w bardzo cienkie plasterki na krajalnicy (mandolinie).
Umyj pokrojone plastry ziemniaka i ułóż na folii spożywczej tak aby brzegi ziemniaków
zachodziły na siebie.
Przypraw łososia do smaku, następnie ułóż na ziemniakach i ciasno zwiń tak by folia została na zewnątrz).
Delikatnie usuń folię z łososia, następnie obsmaż rybę z każdej strony na złoty kolor. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C na 10 minut.

Podawaj z przygotowanym kremem z porów i kiełbasą chorizo.

Przepis autorstwa Stanisława Bobowskiego, szefa kuchni restauracji Milk&Co z krakowskiego hotelu Radisson Blu

>>> Czytaj także: Grilluj na zdrowie: stek z łososia na sałatce z młodych buraczków