Tarta ze smażoną wątróbką drobiową

Składniki na 4 porcje:

Świeże wątróbki drobiowe – 300 g
Ciasto francuskie – 400 g
Zielone jabłka – 4 szt
Soczewica – 40 g
Drobno pokrojone pomidory bez skórki – 40g
Ocet sherry – 30 ml
Ocet balsamiczny – 50 ml
Cukier trzcinowy – 30 g
Sos pieczeniowy – 30 ml
Oliwa z oliwek – 30 ml
Pęczek drobno posiekanego szczypiorku
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


Oczyść wątróbkę z nadmiaru tłuszczu. Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Dodaj ocet balsamiczny i cukier brązowy, gotuj na wolnym ogniu przez 5
minut.
Z ciasta francuskiego wykrój tarty z o średnicy 8 cm i natrzyj je żółtkiem. Ułóż jabłka w małej formie do tarty, a następnie
ułóż na nich krążki z ciasta francuskiego. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 18 minut.

Przygotowanie dressingu


Wymieszaj razem pomidory, soczewicę, ocet, sherry, szczypiorek, oliwę z oliwek oraz sos pieczeniowy. Dopraw solą i pieprzem.

Wątróbki usmaż na rozgrzanej patelni - po 1 minucie z każdej strony. Następnie dodaj masło.
Dopraw solą i pieprzem.

Usmażone wątróbki ułóż na górze tarty. Podawaj z przygotowanym dressingiem.

Smacznego!

Za przepis dziękujemy Stanisławowi Bobowskiemu, szefowi kuchni Milk & Co w krakowskim hotelu Radisson Blu

>>> Czytaj także: Czekolada: prawdy i mity zdemaskowane przez naukowców