Zawarte w czekoladzie substancje chemiczne praktycznie nie wpływają na kondycję człowieka – przekonuje dr hab. Bogdan Doleżych z katedry fizjologii zwierząt i ekotoksykologii na wydziale biologii i ochrony środowiska Uniwersytetu Śląskiego. Przysmak wyróżnia się wysoką wartością energetyczną – ale w czasach powszechnej walki o szczuplejszą sylwetkę trudno to policzyć jako atut.

Wysoka zawartość magnezu? Więcej go znajdziemy na przykład w sałacie. Dobroczynne działanie tłuszczu kakaowego? To zwykły tłuszcz. Działanie antydepresyjne, zbawienny wpływ na potencję? Mit. Owszem, czekolada poprawia humor, ale po prostu dlatego, że dobrze smakuje… Jest po prostu smaczna, a w związku z tym czujemy się lepiej jedząc ją. To jest mechanizm czysto psychologiczny – twierdz dr Jacek Kurek z Instytutu Historii Uniwersytetu Śląskiego.

Bo jedno pozostaje pewne: czekolada smakuje po prostu pysznie. Jej walory smakowe nie podlegają wątpliwości i tego najlepiej się trzymajmy. Potraktujmy czekoladę jako przyjemny element do zjedzenia, natomiast nie jako panaceum na wszystko i cudowny środek - radzi dr Doleżych.

W czwartek 12 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Z tej okazji szczególnie zachęcamy do delektowania się czekoladowymi przysmakami – od deserów po dania obiadowe.

Czekoladowy deser:

Mus czekoladowy

Składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości kakao 90% )
2 łyżki alkoholu
4 łyżki wody
30 g miękkiego masła
3 jajka
50 g brązowego cukru
125 ml śmietany kremówki


Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać alkohol i wodę, po czym zmiksować na gładko z masłem. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier.
Do masy czekoladowej wbijać po jednym żółtku, miksując na zmianę z połową masy białkowej. W kolejnej misce ubić śmietanę , dodać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany mus wyłożyć do 4-5 miseczek i włożyć do lodówki na ok 3 godziny.


Danie główne z czekoladą:


Comber z królika w panierce z orzechów pistacjowych
Składniki:

Comber z królika - 800 g
Tymianek cytrynowy - 4 gałązki
Oliwa z pomarańczy i awokado - 4 łyżki
Pistacje świeże - 4 łyżki
Białko z jednego jajka
Biała czekolada - 30 g
Śmietana 36% - 40ml
Gorgonzola - 20 g
Pieprz biały - 8 ziarenek

Przygotowanie:
Comber z królika myjemy i oczyszczamy z błonek. Marynujemy w świeżym tymianku cytrynowym, odrobinie pieprzu kruszonego i oliwie z pomarańczy i awokado.
Orzeszki pistacjowe siekamy bardzo drobno na desce, mieszamy delikatnie z białkiem i panierujemy w niej comber (ale tylko górną część). Smażymy na maśle klarowanym (nada potrawie bardzo miły dla podniebienia maślany posmak).
Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, dodajemy do niej kawałki gorgonzoli i kilka ziarenek białego pieprzu (wcześnie rozgniecionego). Gotujemy kilka minut do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady i sera.

>>> Czytaj także: 7 dietetycznych grzechów głównych