Przygotowując posiłki, często myślimy o tym, aby były pożywne i zdrowe. Często zapominamy jednak o tym, że o tym, ile witamin i minerałów znajdzie się w daniu, zależy od tego, jak je przyrządzimy. Jak zatem gotować, aby składniki bogate w wartościowe mikroelementy - przede wszystkim warzywa i owoce - nie traciły na wartości?

Najkorzystniejszą formą obróbki warzyw jest gotowanie na parze. Można do tego wykorzystywać specjalne sitka lub wkładki do garnków, na których umieszcza się warzywa, a para wodna sprawia, że stają się miękkie i soczyste, a jednocześnie pozostają pełne witamin. Aby uzyskać ten sam efekt, można również zaopatrzyć się w parowar.

Zwolenniczki gotowania w wodzie powinny natomiast pamiętać, aby używać jej w jak najmniejszej ilości.

Aby zjadane warzywa i owoce dostarczały nam maksimum wartościowych składników, sporządzane z nich surówki należy robić ze świeżych jarzyn, które zostały pokrojone niedługo przed podaniem.

Szukając półproduktów w sklepie, warto wybierać żywność mrożoną zamiast konserwową.

Aby warzywa i owoce zachowywały swoje wartości, mrożonek nie należy rozmrażać przed przygotowaniem posiłku.

Ryż, mąkę, i makaron warto przechowywać w ciemnych pojemnikach, aby uchronić jej przed utratą witaminy B2.

I najważniejsze: unikaj smażenia - to ono niszczy najwięcej witamin i składników mineralnych.