Zapiekany w ziołach filet z mintaja

Składniki na 4 porcje


Filety z mintaja – 4 szt po 150 g
Duża kapusta – 1 szt
Sos pomidorowy gesty – 250 ml
Bułka maślana – 150 g
Posiekana pietruszka – 50 g
Świeży estragon – 50 g
Świeżo tarty parmezan – 50 g
Śmietana 32% – 100 ml
Posiekana szalotka – 100 g
Sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania
Przekrój kapustę na pół, usuń twardą część i obie części cienko pokrój. Blanszuj kapustę, aż będzie miękka. Zeszklij szalotkę na patelni. Dodaj śmietanę, zredukuj do połowy, następnie dodaj sól i pieprz do smaku.
Odetnij skórkę z bułki maślanej, pokrój w kostkę, włóż do blendera, dodaj pietruszkę i estragon, następnie zblenduj. Dodaj parmezan, sól, pieprz do smaku.
Przełóż miksturę na papier do pieczenia, rozwałkuj cienko i wykrój kształt podobny do fileta z mintaja.
Usuń skórę z mintaja, dopraw solą, ułóż przygotowaną panierkę z ciasta na rybie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 C i piecz przez 15 minut.

Podawaj z sosem pomidorowym i wcześniej przygotowaną kremową kapustą.

Za przepis dziękujemy Stanisławowi Bobowskiemu, szefowi kuchni restauracji Milk&Co z krakowskiego hotelu Radisson Blu

>>> Czytaj także: Jedz popcorn, będziesz piękna i młoda!