Jej wysokość roszponka – warzywo prosto z bajki

2012-02-20 21:25 | Aktualizacja: 12:48
Roszponka

Roszponka / Shutterstock)

Znana z baśni o księżniczce Roszpunce, rzeczywiście jest istną księżniczką wśród warzyw. Zielona, pełna witaminy C i żelaza, jest idealnym źródłem zdrowia i uzupełnieniem jadłospisu, szczególnie zimą i podczas wiosennego przesilenia. Odpowiednio podana, mile połechce również podniebienie… Oto wszystko, co warto wiedzieć o roszponce.



Te małe zaokrąglone listki to baza smacznego posiłku i dawka uderzeniowa substancji odżywczych. Roszponka (dokładnie roszponka warzywna lub roszpunka warzywna) to warzywo sałatkowe, które idealnie uzupełni szczególnie zimowy i wiosenny jadłospis. Dlaczego?

Wspomniane listki to bogate źródło witaminy C, która tak potrzebna jest zimą i na przedwiośniu. W roszponce jest dwukrotnie więcej tej witaminy niż w cytrynie! Roszponka jest również bogata w żelazo, potrzebne w stanach osłabienia, szczególnie potrzebne kobietom – tym w ciąży i wszystkim innym ze względu na miesiączki (szczególnie te obfite). Jest też źródłem tak potrzebnego w stanach napięcia potasu (tyle samo co w pomidorach). Zielone listki tej rośliny są też bogate w inne witaminy i minerały. Roszponka to źródło prowitaminy A, witamin z grupy B, znajdziemy w niej wapń i fosfor.

To nie koniec zalet tej rośliny. Roszponka działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy – ma działanie uspokajające.

Księżniczka Roszponka prosto z bajki

Wiedząc aż tyle o tej niepozornej roślince, łatwiej zrozumieć, czemu stała się bohaterką słynnej baśni Braci Grimm. Baśniowa Roszpunka to córka kobiety, która będąc w ciąży zapałała tak niepohamowanym apetytem na roszponkę, że mąż kobiety ukradł listki z ogrodu czarownicy. Rozgniewana wiedźma zażądała córki tej pary i uwięziła ją w niedostępnej wierzy, do której dostawała się po długich włosach dziewczynki. Całą baśń bez trudu można znaleźć w zbiorach baśni Braci Grimm i w Internecie – rodzice małych dzieci mogą połączyć jedzenie z zabawą i opowiadaniem tej historii.

Roszponka – z czym to jeść?

Dziś ten, kto ma apetyt na roszponkę, nie musi kraść jej czarownicy – wystarczy wizyta w sklepie. Roszponkę najlepiej jeść na surowo, aby zachować cenne karotenoidy, można jednak dusić podobnie jak liście szpinaku. Z racji na delikatny smak i soczysty zielony kolor roszponka to idealny składnik sałatek – szczególnie z dodatkiem serów typu feta czy gorgonzola oraz pomidorów lub pomidorków koktajlowych. Taką potrawę można wzbogacić nie tylko oliwą z oliwek i octem winnym lub balsamicznym, ale również orzechami lub pestkami słonecznika.





Źródło: Własne
Podziel się:
Znajdź Dziennik.pl na:FBgoogle plusetwitter
Wypowiedzi: 2
  • ~Contestes2012-03-12 00:09

    Hania, nie kumasz tekstu! "wierzy" pochodzi od "wiara". "uwięziła ją w niedostępnej wierzy" czyli wysyłała na lekcje religii, przymusowo, bez pytania o zgodę rodziców!

  • ~hania2012-02-21 09:38

    "Rozgniewana wiedźma zażądała córki tej pary i uwięziła ją w niedostępnej wierzy, do której dostawała się po długich włosach dziewczynki. "
    Po prostu wspaniale! Do szkoły podstawowej skierować autorkę, albo do WIEŻY"


Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut.
Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!
Prognoza pogody i program TV