Ciasta pachnące miodem, orzechami i suszonymi owocami - to pokusa dla każdego łasucha. To również aromatyczne i smaczne dowody na to, że z cukierni można wyjść ze przekonaniem o świadomym wyborze, a nie z wyrzutami sumienia.

- Punktem wyjścia dla zorganizowania ogólnokrajowej akcji Przyjazna Słodycz był światowy trend, promujący świadome odżywianie. Jako konsumentka sama temu trendowi podlegam, coraz częściej zwracam uwagę na etykiety, bardziej świadomie dokonuję wyboru - wyjaśnia Katarzyna Ziółkowska, pomysłodawczyni akcji Przyjazna Słodycz zorganizowanej przez firmę Kruszwica, produkującą tłuszcze i margaryny dla cukierników i piekarzy.

W wypiekach oznaczonych symbolem "Przyjazna Słodycz" znajdziemy nie tylko mnóstwo pożywnych składników, do ich wypieków używa się nieutwardzanych tłuszczów roślinnych, które mają zdecydowanie lepszy wpływ na nasze zdrowie.

- Tłuszcz, na bazie którego wypiekane są ciasta i ciasteczka jest niezwykle istotny. Z punktu widzenia naszego układu krążenia, wskazane jest zastępowanie tłuszczy zwierzęcych - roślinnymi. Wszystkie ciastka Przyjazna Słodycz są wypiekane z takich właśnie tłuszczów, które stanowią także bogate źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K oraz witamin z grupy B, nie zawierają alergenów, konserwantów i środków genetycznie modyfikowanych - tłumaczy dietetyk Lucyna Zygiel.

- Niektóre kraje wymuszają na producentach, aby ci zaprzestali stosowania w swoich produktach tłuszczy utwardzonych. Przypuszczam, że prędzej czy później będzie to miało swoje uregulowania prawne - wyjaśnia cukiernik Mieczysław Chojnowski, Mistrz Świata w Cukiernictwie, który opracował kilka receptur na Przyjazne Słodycze.

- Razem z Mieczysławem Chojnowskim opracowaliśmy receptury przyjaznych ciastek, które proponujemy cukiernikom. Natomiast Polska jak duża, tak różna - każdy region ma swoje ulubione ciasta - dlatego daliśmy cukiernikom wolną rękę, na tworzenie własnych przyjaznych słodyczy. Warunek jest jeden, muszą być przygotowane na bazie przyjaznych produktów. Obok ciastek kruchych, możemy spotkać się z przyjaznymi: tortami, piaskowymi babkami, ciastkami francuskimi. Gama produktów jest bardzo szeroka - podsumowuje Katarzyna Ziółkowska.

W swoich wypiekach cukiernik z powodzeniem wykorzystał mąkę orkiszową, graham, wypieki dosładzał naturalnym miodem i suszonymi owocami, smaku dodawały orzechy.

- Dużym zainteresowaniem cieszą się kruche ciasteczka z ziarnami. Zwłaszcza panie upodobały sobie tę przyjazną słodycz. Osobiście zachęcam do stosowania ich w domowych wypiekach - podkreśla cukiernik.

Pod tym apelem podpisuje się również dietetyk Lucyna Zygiel, która podkreśla nie tylko ich smakowe walory, ale przede wszystkim zdrowotne. - Przyjazne ciastka zawierają korzystne dla organizmu składniki: orzechy, pestki nasion; przyjazne mąki (graham, kukurydziana, orkiszowa, gryczana, razowa, amarantusowa), ziarna zbóż, otręby, miód, żurawinę, owoce suszone, świeże owoce sezonowe oraz wiele innych. Składniki te są źródłem witamin, minerałów, błonnika, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy - wyjaśnia specjalistka.

Program jest nie tylko odpowiedzią na nowe trendy w sposobie żywienia i świadomej konsumpcji, to również odpowiedź na potrzeby klientów, którzy za tymi trendami podążają.

- Zależało nam na tym, żeby konsument, który przychodzi do cukierni głównie po przyjemność, mógł zrobić to w zgodzie z potrzebą dbania o siebie i swoich najbliższych. Jako matka dwójki dzieci również przywiązuję do tego dużą wagę - podkreśla Katarzyna Ziółkowska.