Tytuł ten, decyzją międzynarodowego jury, przypadł reprezentantce gospodarzy, 29-letniej Soni Balacchi. Zdobyła ona również wyróżnienie za najlepsze ciasto czekoladowe i za innowacyjność. Jak wyznała Balacchi po odebraniu tytułu, jej marzeniem jest otwarcie własnej czekoladziarni.

Drugie miejsce w konkursie zajęła reprezentantka Francji a trzecie mistrzyni z USA.

Dwudniowy turniej dla mistrzyń cukiernictwa odbywał się podczas targów SIGEP w Rimini. Polskę reprezentowała była mistrzyni świata młodych cukierników Marlena Szymaś z poznańskiej Cukierni Kandulski. Poza nią w konkursie stratowało dziewięć innych pretendentek do tytułu z pięciu kontynentów. Zawodniczki w trakcie konkurencji miały przygotować torty, desery a także prace nawiązujące do hasła "świat kobiety".

Polka trenowała do konkursu pod okiem uznanych mistrzów: światowej sławy eksperta w pracy w karmelu Bogdana Tomczyka, oraz zdobywcy brązowego medalu na Cukierniczym Pucharze Świata Francois Galtiera.