Jadalne złoto jest jednym z najdroższych przysmaków, jakie można zjeść w eleganckiej restauracji. Jedną z nich jest restauracja Raj Bhog w południowych Indiach, która do swojego jadłospisu włączyła naleśniki ze złotem.

Dosa, czyli danie ze złotem, to rodzaj wykonanego z ciasta ryżowego i soczewicy naleśnika. Jest to danie regionalne okolic miasta Bangalore, w którym znajduje się restauracja.

"Chcieliśmy zrobić coś innego" - powiedział o potrawie ze złotem właściciel restauracji, Chandan Lokesh.

"Wzorowaliśmy się na dawnych opowieściach, w których hinduscy rycerze jedli przed walką kawałki złota. Złoto jest także lekiem w naszej naturalnej medycynie. Poza tym przyozdabia się nim słodycze. Pomyśleliśmy, ze byłoby ciekawe użyć złotej folii do innych dań" - dodał Lokesh.

Co ciekawe, koszt pokrytego złotą folią naleśnika nie jest niebotyczny - danie kosztuje ok. 19 dolarów. Warto jednak wiedzieć, że szacowany miesięczny zarobek pracownika średniego szczebla w Indiach wynosi ok. 145 dolarów na miesiąc.

Dania ze złotem serwowane są także w Chinach. Ich koszt jest jednak wyższy. Ceny przybranych złotem i diamentami ciasteczek wahają się tam od 500 do 2700 dolarów.

Jadalne złoto jest dostępne także na polskim rynku, można je kupić w sklepach internetowych.

"Takie złoto cieszy się coraz większym wzięciem wśród klientów. Ludzie widzą w telewizji, jak używa się takich produktów, podpatrują je poza Polską. Kiedy wracają, chcą podzielić się tym, co widzieli, z rodziną" - powiedziała PAP Life Karolina Rutkowska z firmy Luxfood. W ofercie firmy znajduje się złota folia, którą można przyozdobić dania. Ma ona formę wąskich pasków, a także złotego pudru.

W Polsce dostępne są również pralinki ze złotem.