Według koneserów zdrowego żywienia, otręby to najbardziej wartościowa część ziaren zbóż. Dokładniej mówiąc jest to otoczka ziarna, która pozostaje po zmieleniu go na mąkę. Otręby są bogactwem witaminy A, E, mikro i makroelementów, fosforu, wapnia, potasu i cynku. Dla osób na diecie, największą wartość ma duża ilość błonnika, który odpowiada za uczcie sytości i usprawnia przemianę materii.

Dodatkową zaletą otrąb jest ich lecznicze działanie w przypadku chorób przewodu pokarmowego takich jak: rak żołądka, jelita grubego, czy też przewlekłe zaparcia. Mają również zdolność obniżania złego cholesterolu LDL, a podwyższania dobrego HDL.

Otręby można jadać codziennie z niemalże każdym daniem. Ostrożność należy zachować jedynie w podawaniu je dzieciom, ponieważ ze względu na dużą zawartość błonnika mogą podrażniać ich delikatny jeszcze układ pokarmowy.