Autorka książki, znana do tej pory z poważnych tekstów o zabarwieniu polityczno - społecznym, tym razem pokazała się szerszej publiczności z zupełnie innej strony - jako żona, kobieta, pani domu i... znakomita kucharka.

"Przepisy z mojego ogrodu" (Wydawnictwo Literackie) to przeniesione na papier kulinarne doświadczenia Anne powstałe przy użyciu naturalnych, regionalnych polskich produktów, w wielu przypadkach wręcz pochodzących z jej prywatnego warzywniaka i sadu.

Pomysł na książkę jak zwykle przyniosło samo życie. Anne, prywatnie żona polskiego ministra spraw zagranicznych, mieszka wraz z mężem i dziećmi w pięknym starym dworku w Chobielinie. I, jak przyznaje, do eksperymentów kulinarnych zmusiła ją trudna postpeerelowska rzeczywistość.

- Gdy zamieszkaliśmy w Chobielinie to były czasy, kiedy w Polsce bardzo ciężko było dostać jakiekolwiek produkty spożywcze. Miałam do wyboru, wyhodować i nauczyć się gotować, albo być głodna. Wybrałam to pierwsze - wspominała Applebaum. Dzięki kilku podpowiedziom swych bliskich - teściowej! - wkrótce nauczyła się przyrządzać typowo polskie specjały, a z czasem do wielu z nich dodała coś od siebie.

Współautorką książki jest Danielle Crittenden, redaktor naczelna dziennika "The Huffington Post", a prywatnie przyjaciółka Applebaum. I to ona właśnie, po jednej z wizyt w Chobielinie, rozsmakowana w specjałach domu, namówiła Applebaum do przelania na papier przepisów poznanych w Polsce.

Z założenia książka dedykowana była amerykańskiemu odbiorcy, któremu w większości wypadków kuchnia polska jest niemal zupełnie nieznana. Oczywiście, w czasie pracy nad nią, przyjaciółki sprawdziły również, czy przeciętny Amerykanin będzie w stanie skorzystać z przepisów zawartych w książce. I tak Applebaum zbierała przepisy i wysyłała za oceanem, a tam Danielle próbowała stworzyć z nich dania.

Do tego, by książka ukazała się na polskim rynku nakłoniła autorki znana restauratorka, Marta Gessler, która zwróciła uwagę na fakt, że jest to zupełnie nowe spojrzenie na naszą tradycyjną kuchnię. Dzięki temu, od dziś publikacja dostępna jest polskiemu odbiorcy.

Czytelnicy znajdą w niej przepisy m.in. na takie specjały jak, śledź z maliną, kaczka z gruszką, czy ulubione danie dzieci Applebaum, zupa pomidorowa.

Co mógł zaświadczyć Radek Sikorski, gość honorowy prezentacji książki.

Anne Applebaum-Sikorska (1964) jest amerykańską pisarką i publicystką, felietonistką "The Washington Post". Była warszawską korespondentką "The Economist" i zastępczynią redaktora naczelnego londyńskiego tygodnika "The Spectator". Za swoją pierwszą książkę "Między Wschodem a Zachodem" otrzymała w 1996 roku nagrodę im. Adolpha Bentincka, a za "Gułag" w 2004 roku Nagrodę Pulitzera.