Przez żołądek...

Nie od dziś wiadomo, że droga do serca często prowadzi przez żołądek. Wspólne spożywanie posiłków jest jednym z najprzyjemniejszych, a do tego najsmaczniejszych sposobów spędzania czasu z rodziną, bądź z przyjaciółmi. Badania przeprowadzane w ostatnich latach przez firmę Knorr potwierdzają, że ponad 80% Polaków uważa spożywanie wspólnych posiłków z rodziną za istotny i nieodłączny element codziennego życia. Okazuje się jednak, że na tak znaczącą czynność poświęcamy zbyt mało czasu – zaledwie około 20 minut dziennie.

"Domowe" posiłki na wynos

Jednocześnie, jak pokazuje najnowsza edycja raportu Ipsos „Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków”, zmniejsza się również procent osób spożywających posiłki poza domem. Z 75% w roku 2010, już tylko 69% osób (2011r.) jada od czasu do czasu poza miejscem zamieszkania. Polacy nie mają też w nawyku zamawiania gotowych posiłków do domu – ponad 50% nigdy tego nie robi, a tylko co dwudziesta osoba regularnie korzysta z „jedzenia na wynos” spożywanego w domu.

Co możemy zrobić, aby jeszcze bardziej poprawić statystyki i jeść częściej posiłki z najbliższymi we własnym mieszkaniu?

Urządzamy kuchnię!

Niemały wpływ na radość wspólnego gotowania i jedzenia ma otoczenie, w którym to robimy. Estetyczna i funkcjonalna aranżacja kuchni z pewnością sprawi, że stanie się ona dużo bardziej przyjaznym miejscem. Dlatego na każdym etapie jej urządzania warto pamiętać o pewnych szczegółach, które przyczyniają się do późniejszego komfortu użytkowania. Blat stołu nie powinien być zbyt niski – jego sugerowana minimalna wysokość wynosi 85cm. Lodówkę i szafki najlepiej umieścić najbliżej wejścia, żeby móc łatwo i szybko do nich dotrzeć, np. gdy w nocy zbudzi nas nagły głód. Niepraktycznym rozwiązaniem jest umieszczenie zlewozmywaka i kuchenki na przeciwległych ścianach. Natomiast najdogodniejszym miejscem na kosz na śmieci jest przestrzeń pod zlewem. Kolejnym istotnym elementem wyposażenia jest oczywiście umeblowanie, które musi być praktyczne i wygodne, by gotowanie stało się przyjemnością, a nie przymusem.


- Dużą rolę w sprawnym przygotowywaniu posiłków we własnej kuchni, odgrywa rozmieszczenie oraz zagospodarowanie szafek i szuflad - mówi Alicja Gajewska z firmy KAM, producenta mebli kuchennych – Powinniśmy odpowiednio rozplanować szuflady, półki, kosze, żeby przechowywane w nich naczynia, sztućce czy artykuły żywnościowe były łatwo i szybko dostępne. Abyśmy nie tracili zbyt dużo czasu przemieszczając się po kuchni, blat roboczy powinien znajdować się blisko strefy gotowania (kuchenka), mycia (zlew) oraz pobierania produktów (lodówka).


Jedz przy stole

Kuchnia urządzona funkcjonalnie i ze smakiem jest miejscem, które sprzyja porannym rozmowom przy śniadaniu, wymianie zdań przy obiedzie, pogawędkom przy kolacji, a nawet plotkom przy kawie. Może stać się centrum domowego życia, z powodzeniem zastępując w wielu przypadkach salon. Odpowiednio umeblowane pomieszczenie jadalne sprzyja też zdrowym nawykom ucztowania we właściwej pozycji siedzącej, przy wystarczającej ilości czasu (pośpiech powoduje często bóle żołądkowe). Warto o tym pamiętać, gdy pewnego pięknego ranka po przebudzeniu, znów zamarzymy o śniadaniu do łóżka lub zechcemy zjeść kanapkę, pędząc do pracy.