Orzechy są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Bogate w witaminy A, C i E, dostarczają organizmowi wapń, magnez, potas i fosfor. Pobudzają pracę mózgu i obniżają poziom cukru we krwi. Są również bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych a ich regularne spożywanie redukuje ryzyko zawału serca.

Te najpopularniejsze w Polsce to orzechy włoskie, laskowe i ziemne. W rodzimej kuchni wykorzystywano je od dawna zarówno do deserów, jaki i mięs czy sosów. Od pewnego czasu coraz większą popularność zdobywają również migdały i pistacje.

Orzechy to bogactwo smaku. W sklepach możemy znaleźć nie tylko dobrze znane nam fistaszki czy orzechy włoskie, ale również bardziej egzotyczne rodzaje tego smakołyku. Oto orzeszki z dalekich stron świata, których smakiem bez problemu możemy cieszyć się nad Wisłą:

Orzeszki pinii - to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Bardzi delikatne, miękkie i dość tłuste o intensywnym aromacie sosny, niezwykle często wykorzystywane w kuchni włoskiej. Są jednym z głównych składników pesto.

Orzechy nerkowca - pochodzą z Ameryki południowej o podłużnym, księżycowatym kształcie. Bardzo delikatne i chrupiące o nieco słodkawym smaku

Orzechy macadamia - pochodzą z Australii a wyglądem przypominają nieco orzechy laskowe. Zawierają aż 76% tłuszczu, stąd wytwarza się z nich ceniony zarówno w kuchni, jak i w kosmetologi olej.

Orzechy brazylijskie - należą do najcenniejszych orzechów świata a pochodzą z tropikalnych lasów nad Amazonką. W smaku przypominają słodkie migdały