"Podróże kulinarne" to oferta turystyczna dla wszystkich pasjonatów gotowania, osób które preferują bardziej aktywną i niebanalną formę spędzania wolnego czasu, a przede wszystkim sposób na kreatywne zwiedzanie świata.

Każdy, kto uda się w taką podróż, może poczuć się przez chwilę Robertem Makłowiczem. "Podróże kulinarne" łączą zwiedzanie historycznie i przyrodniczo ciekawych miejsc z poznawaniem smaków i kulinarnych gustów odwiedzanych krajów. Nie chodzi tylko o degustacje, ale o przygotowywanie regionalnych specjałów własnymi rękoma. Najbardziej atrakcyjnym punktem programu, są bowiem kursy gotowania pod okiem prawdziwych mistrzów kuchni.

"Idea 'Podróży kulinarnych' zrodziła się z chęci zaproponowania naszym klientom czegoś zupełnie nowego. Chcemy, by mogli oni nie tylko zobaczyć, ale poczuć i zasmakować niepowtarzalny klimat odwiedzanego kraju, by doświadczyli go wszystkimi zmysłami. To unikalna możliwość poznania świata 'od kuchni', podróże łączące zwiedzanie, zabawy kulinarne i degustacje" - mówi o swoim autorskim pomyśle Majka Szura, właścicielka biura podróży Polka Travel.

Jedną z podróży kulinarnych po Starym Kontynencie jest wyjazd do Hiszpanii, czyli "barceloński weekend rozkoszy". Przygoda z kuchnią śródziemnomorską rozpoczyna się zakupami na lokalnym targu, gdzie można nabyć wszelkie produkty i przyprawy potrzebne do przygotowania lokalnych specjałów. Następnie pod okiem katalońskich kucharzy, uczestnicy wyprawy uczą się jak przyrządzić gazpacho, paellę lub mariscos. To prawdziwa szkoła gotowania, szansa za zdobycie oryginalnych hiszpańskich przepisów, degustację win i brendy w winnicach u stóp klasztoru Monserrat, musującego cava i czekolady.

Smakosze kuchni orientalnej mogą udać się w podróż do: Turcji, Tunezji, Maroka, Izraela, Chin, Wietnamu czy Tajlandii. Zgodnie z powiedzeniem "pokaż mi co jesz, a powiem ci kim jesteś", "Podróże kulinarne" to sposób na poznanie tradycji, kultury, a przede wszystkim stylu życia mieszkańców bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jedną z ciekawszych ofertą jest zwiedzanie Indii szlakami gastronomicznymi.

"Proponujemy dwie możliwości: podróże trasą hinduskiego "Złotego Trójkąta" lub kuchnię Indii Południowych. W programie znajduje się zwiedzanie Delhi, Agry,Taj Mahal i Jaipur. W każdym z tych miejsc zapewniamy udział w pokazach przyrządzania i dekorowania potraw, a także w lekcjach gotowania. Uczestnicy wyprawy na południe kraju, będą natomiast światkami m.in. pokazów gotowania w stylu Malabrii, w rodzin Kerala" - opowiada o ofercie Majka Szura.

Tajniki kuchni latynoamerykańskiej, zainteresowani mogą poznać udając się do Meksyku, Brazylii, Peru lub Argentyny, która niewątpliwie jest rajem dla wielbicieli dobrej kuchni. Nauka wypiekania chleba, "empanadas" - czyli tradycyjnego pierożka z farszem, przygotowywania królewskiej "parillady", czy deserów karmelowych - to atrakcje czekające na turystów w Buenos Aires. W przerwach zajęć kulinarnych lekcje hippiki, czyli jazdy konnej i zabawy w rytmie tanga.

"W 80 win dookoła świata" są to natomiast wyprawy stworzone z myślą o fanach wytwornych trunków. To nie tylko zwiedzanie, ale i kursy enologiczne, prowadzone przez doświadczonych sommelierów w wielu krajach świata: Hiszpanii, Francji, Argentynie, Chile, RPA, Izraelu czy Mołdawii. Każdy entuzjasta win, może nauczyć się rozpoznawać szepty, określać bukiety, poznać sposoby serwowania, a przede wszystkim stworzyć swój własny trunek.

W bogatej ofercie "Podróży kulinarnych" każdy znajdzie coś dla siebie. Można wybrać się na wyprawę szlakami serów, szynek i oliwy, w podróż piwną, wyjechać na winoterapię, do czekoladowego SPA lub po prostu zadać sobie pytanie: kawa czy herbata? ruszając w kierunku Brazylii, Wietnamu albo np. Sri Lanki.

Emilia Klepacka