Pizza z ziemniakami

Choć trudno zgodzić się, że to oczywiste połączenie, pizza z ziemniakami to bardzo smaczna i prosta alternatywa dla tradycyjnej pizzy z mięsem i warzywami. Na przygotowany placek kładziemy pokrojone w plasterki i podgotowane wcześniej ziemniaki, cebulę i ser (może być żółty lub brie). Całość odpowiednio przyprawiamy czosnkiem oraz ziołami i zapiekamy. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Choć ta wersja pizzy z pewnością nie przypomina tradycyjnej postaci tego dania, wielu osobom z pewnością przypadnie do gustu.

Pizza rybna

Choć pizza z anchovies lub z tuńczykiem jest dość popularna i powszechnie dostępna, to opcja ze śledziem jest już rzadkością. Zwolennicy tego oryginalnego połączenia twierdzą jednak, że niema ono sobie równych. Placek smarujemy sosem pomidorowym, układamy plasterki śledzia, cebuli i pomidorów. Całość posypujemy ziołami i zapiekamy.

Pizza biała

Pizza, która nie zawiera sosu pomidorowego. Placek jest jedynie posypany solą, pieprzem i polany oliwą z oliwek. Alternatywą może być również sos na bazie pesto. Świetnie smakuje z grzybami i mięsem, ziemniakami i serem oraz wszystkimi składnikami, które nie zbyt dobrze komponują się z sosem pomidorowym.

Pizza na słodko

Pizzę na słodko z pewnością pokochają wszystkie dzieci. Może służyć jako danie obiadowe, jednak bardziej nadaje się na ciepły podwieczorek. Na typowe ciasto na pizzę, które wcześniej nieco podpiekamy, nakładamy serek mascarpone wymieszany z cukrem waniliowym lub cukrem pudrem. Na wierzch możemy położyć takie owoce, jak banany, brzoskwinie, truskawki, maliny czy śliwki. Wielbicielom czekolady z pewnością spodoba się pomysł posmarowania ciasta nie tylko serkiem mascarpone ale i nutellą. 

Pizza to jedna z tych potraw, z którymi możemy eksperymentować bez końca. Tak naprawdę od naszej inwencji zależy, jaki będzie miała smak i charakter. Dlatego nie bójmy się wypróbowywać rożnych opcji dzięki którym teoretycznie ta sama potrawa, za każdym razem będzie zupełnie innym daniem.