Ogórki kiszone i małosolne. Oto tajemnice niepowtarzalnego smaku!

Najlepszy sezonowy przysmak i aromatyczne wspomnienie lata, które dozować możesz sobie przez całą zimę. Ogórki kiszone i małosolne. Jak przyrządzić te najsmaczniejsze? Recept na kiszenie ogórków jest wiele, większość niewiele różni się między sobą. My wyliczamy triki, które nadadzą twoim ogórkom wyrazisty i niezapomniany smak.

wróć do artykułu
  • ~Andrzej1
    (2016-08-02 18:42)
    Najwiekszy TRIK w tej notatce jest to ZE NIE MA TU TRIKU!! Nie ma nawet porzadnego przepisu. Jest po prostu duza CHALA! Zalosc.
  • ~Łyna
    (2012-09-07 06:34)
    A gdzie przepis np ile soli,,na ilość H2o?
  • ~Wlodek
    (2017-07-17 17:15)
    Moja s t a r a posyla mnie na rynek, zebym jej kupowal duze i grube ogorki, ale ja w kuchni nie widze zadnych sloikow! Ale s t a r a zawsze taka zadowlona, No to nie pytam co z tymi ogorkami!
  • ~Cabrones
    (2017-07-17 16:53)
    O, znowu sezon ogorkowy? W Niemczech wykorzystuje rzad ten okres ( bo wiekszosc na wakacjach i nikt sie nie zorientuje) na wprowadzanie jakich niewygodnych noweli. Polski rzad robi to w nocy!!!
  • ~baska
    (2016-07-27 08:30)
    Ogorki nalezy moczyc w zimnej wodzie kilkanascie godzin.Sol najlepiej kamienna niejodowana ,duza lyzka na litr wody.
  • ~Ewa z USA.
    (2016-07-25 05:28)
    Ja slyszalam ,ze sol do kiszenia ogorkow powinna byc ,bez dodatku jodu ,ta zwykla .A ogorki powinny byc poukladane w sloiku ,gora ogorka do gory ,a dol ogorka do dolu , bo koncowka ogorka zawiera jakas goszka substancje .
  • ~jasia
    (2016-07-24 00:52)
    no wlasnie a przepis w lesie?
  • ~a ku ku
    (2016-08-05 21:10)
    Liście winogron,liście porzeczki.?..a może jak Okrasa - wszystkie liście jakie są w lesie lub parku...no i oczywiście łyżka miodu !
  • ~AQQ
    (2016-08-07 06:59)
    Przepis może być właściwie dowolny. Kluczową sprawą jest temperatura w której zachodzi proces kiszenia. Powinna być max 10-12 stponi. Bo jeśli jest za ciepło wtedy z ogórka robi się sflaczały kapeć. Dawniej ludzie mieli piwniczki czy ziemianki w których zawsze była temperatura w tych granicach, więc wystarczyło po prostu zostawić tam ogórki na odpowiedni czas i nie mogły się spaskudzić.
  • ~kiszon
    (2013-08-14 13:21)
    *********
  • ~irena
    (2016-08-08 11:17)
    moje ogorki musuja po otwarciu - co robie nie tak?

Może zainteresować Cię też: