Ogórki kiszone i małosolne. Oto tajemnice niepowtarzalnego smaku!
Najlepszy sezonowy przysmak i aromatyczne wspomnienie lata, które dozować możesz sobie przez całą zimę. Ogórki kiszone i małosolne. Jak przyrządzić te najsmaczniejsze? Recept na kiszenie ogórków jest wiele, większość niewiele różni się między sobą. My wyliczamy triki, które nadadzą twoim ogórkom wyrazisty i niezapomniany smak.
Ja slyszalam ,ze sol do kiszenia ogorkow powinna byc ,bez dodatku jodu ,ta zwykla .A ogorki powinny byc poukladane w sloiku ,gora ogorka do gory ,a dol ogorka do dolu , bo koncowka ogorka zawiera jakas goszka substancje .
Łyżka łyżce nie jest równa. Prawidłowo należy odważyć 5 dkg soli na 1 litr przegotowanej, ale nie wrzącej wody. Sól oczywiście nie może być jodowana, a z przypraw wystarczy na słoik litrowy: 1 ząbek czosnku, 2-3 cienkie podłużne plastry chrzanu, dużo baldachów kopru z wykształtowanymi nasionami ( nie kwiat , bo ogórki pleśnieją) i kilkanaście ziaren gorczycy białej. Te składniki stosuję od 50 lat z galicyjskiego przepisu mojej mamy. Natomiast baldachy kopru kwitnące jeszcze ( na żółto) używa się do marynat poddawanych pasteryzacji np. do ogórków konserwowych czy korniszonów. Tak radziła p. Gumowska- niezawodna w przepisach!
Przepis może być właściwie dowolny. Kluczową sprawą jest temperatura w której zachodzi proces kiszenia. Powinna być max 10-12 stponi. Bo jeśli jest za ciepło wtedy z ogórka robi się sflaczały kapeć. Dawniej ludzie mieli piwniczki czy ziemianki w których zawsze była temperatura w tych granicach, więc wystarczyło po prostu zostawić tam ogórki na odpowiedni czas i nie mogły się spaskudzić.
Po włożeniu do weków pozostaw je na trzy dni w ciepłym ciemniejszym pomieszczeniu ,aby załapały proces fermetacyjny a następnie odstaw je w chłodny miejsce
Jak ogorki musuja, to jest za malo soli. Jezeli za malo soli, wtedy cukier zawarty w ogorkach przechodzi proces chemiczny i rozmnazaja sie drozdze. Dlatego musuja. Takich ogorkow bym nie jadl. Poszukaj gdzies recepty np w Google i zrob dokladnie wedlug przepisu, albo spytaj babcie. Ona na pewno wie jak sie kisi!
O, znowu sezon ogorkowy? W Niemczech wykorzystuje rzad ten okres ( bo wiekszosc na wakacjach i nikt sie nie zorientuje) na wprowadzanie jakich niewygodnych noweli. Polski rzad robi to w nocy!!!
Moja s t a r a posyla mnie na rynek, zebym jej kupowal duze i grube ogorki, ale ja w kuchni nie widze zadnych sloikow! Ale s t a r a zawsze taka zadowlona, No to nie pytam co z tymi ogorkami!
Ludzie, wy macie problemy. Ja ich nie mam, bo nie cierpie ogorkow kiszonych. Pruekadlam sie w dziecinstwie . Ja preferuje teraz kuchnie srodziemnomorska.
Aby go zobaczyć przejdź do strony z najnowszymi komentarzami.
Może zainteresować Cię też:
Powered by ContentStream