Wiadomo: własnej roboty są znacznie smaczniejsze, niż te „kupne”, ze sklepu lub hipermarketu. Co nada samodzielnie kiszonym ogórkom doskonały smak?

Podstawa aromatu
To one stanowią 90 proc. sukcesu w kiszeniu ogórków. Im więcej tych składników, tym lepiej – tym ostrzejszy i bardziej wyrazisty będzie smak i aromat sporządzonych przez ciebie przetworów. Czosnek możesz oddawać w ząbkach, wtedy aromat będzie uwalniał się stopniowo. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, pokrój ząbki czosnku w plasterki.

Dodatki
Czosnek, koper i chrzan – bez tego nie mogą się obejść kiszone i małosolne ogórki. To jednak nie wszystko! Jeśli chcesz wzbogacić aromat swoich przetworów, dodaj liście winogron lub czarnej porzeczki .

Odpowiednie naczynie
Najprawdopodobniej do kiszenia ogórków użyjesz szklanych i zakręcanych słoików. Jedną z tajemnic smacznych ogórków kiszonych lub małosolnych jest odpowiednie naczynie. Najsmaczniejsze przetwory uzyskasz dzięki naczyniom kamiennym lub ceramicznym – na przykład typu Kamionek. Spróbuj! Nie pożałujesz…