Na surowo, gotowana, smażona, duszona… Solo, w roli głównej lub jako składnik bardziej złożonych potraw. Cukinia ma różnorodne zastosowania kulinarne. To prawdziwie wszechstronne warzywo.

Duszona w sosie

Pokrojona w kostkę lub kawałki o dowolnym kształcie, cukinia będzie idealnym składnikiem duszonej potrawki z warzyw, potraw takich jak leczo czy strogonow. Składniki można dobrać wedle uznania i upodobań. Świetnie smakuje cukinia w towarzystwie sezonowych warzyw – czerwonej i zielonej papryki i pomidorów.

Do surówek

Sama ma delikatny, trudny do uchwycenia smak. Ze względu na te właściwości cukinia może służyć za doskonały składnik surówek. Znów, tym razem w formie sałatki z surowego warzywa, cukinia dobrze zasmakuje w towarzystwie pomidorów, kolorowych papryki i smacznego sosu – np. winegret.

W roli głównej: jako surówka

Wspominaliśmy, że cukinia może być niezastąpionym składnikiem wielu sałatek i surówek. W postaci surówki może wystąpić również w roli głównej! Na przykład doprawiona cukrem i sokiem z cytryny, lub wytrawnie, najlepiej z dużą ilością czosnku.

W roli głównej: smażona

Cukinia może stanowić lekką alternatywę dla kotleta. Polecić ją można nie tylko wegetarianom i jaroszom, ale również osobom, które w upalny dzień nie mają ochoty na tłuste mięsa, lub po prostu chcą zrzucić na wadze. Wystarczy cukinię pokroić w plastry , przyprawić i panierować wedle uznania, a potem usmażyć na oleju.