Romans śliwki z rumem

Składniki:

1 kg. śliwek węgierek, 1 cukier żelujący, laska wanilii, 3 łyżeczki soku z cytryny, 50 ml rumu.

Przygotowanie:

Śliwki dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek, a następnie kroimy na ćwiartki. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i usuwamy ziarenka. Owoce wsypujemy do garnka, dodajemy cukier żelujący i wanilię. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy zawartość na małym ogniu często mieszając. Po 5 minutach od zagotowania zdejmujemy garnek, dodajemy do śliwek rum i cytrynę i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez chwilę.

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i na kilka minut stawiamy do góry dnem.

Jabłko w duecie z kiwi

Składniki:

1 kg. jabłek, 30 dag kiwi, 1 cukier żelujący, 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Owoce kiwi kroimy na małe kawałki. Jabłka wkładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody (ok. 2 łyżek) i dusimy. Kiedy staną się miękkie dodajemy kiwi oraz cukier, całość gotujemy bardzo często mieszając. Gdy doprowadzimy do wrzenia gotujemy przez 4 minuty a następnie gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików. 

Na smak naszej konfitury możemy wpływać za pomocą rodzaju jabłek jaki zastosujemy do jej wyrobu.

Gruszkowo - cytrynowe szaleństwo z nutką imbiru

Składniki:

1 kg. gruszek, 2 cytryny, 40 dag cukru, laska wanilii, łyżeczka imbiru

Przygotowanie:

Gruszki myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę. Tak przygotowane owoce sowicie skraplamy sokiem z cytryny. Całość wkładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki wody i gotujemy pod przykrycie przez około 10 minut. Gdy owoce staną się miękkie dodajemy cukier, imbir i startą wanilię. Gotujemy na małym ogniu do momentu odparowania wody. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy.

Pamiętaj!

Jeśli chcesz delektować się swoimi konfiturami przez cały rok, słoiki z dżemem musisz pasteryzować. W tym celu trzeba gotować je przez ok 15 minut w garnku z wodą bądź włożyć na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 90 stopni.

Smacznego!