Składniki:

- 3 papryki (najlepiej różnokolorowe)

- 3 nieduże cukinie

- 30 dag. pieczarek

- 3 pomidory

- koncentrat pomidorowy (ok. 3 łyżki)

- 2 cebule

- dowolna kiełbasa

- zioła i przyprawy (papryka ostra i słodka w proszku, sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn)

Przygotowanie: 

Ponieważ leczo to jedna z najprostszych potraw, cała filozofia jej przyrządzenia będzie opierała się na odpowiednim doprawieniu i osiągnięciu właściwej miękkości poszczególnych składników.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, z cukinii i papryki usuwamy gniazda nasienne a pieczarki i pomidory obieramy ze skórki (cukinię zostawiamy w skórce, wtedy jest szansa, że się nie rozpadnie). Warzywa kroimy na kawałki o zbliżonej wielkości, a pieczarki w plasterki. Najpierw podsmażamy cebulę z kiełbasą. Na oddzielnej patelni podsmażamy pieczarki i cukinię. Jeśli cebuli nie podsmażaliśmy w głębokiej patelni typu wok, po jej zeszkleniu przerzucamy wszystko do garnka. Dodajemy podsmażone pieczarki i cukinię oraz pomidory. Dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy przyprawami wedle uznania. Całość dusimy przez około 15 minut.

Gotowe leczo możemy podać z ryżem, drobnym makaronem albo pieczywem.

Smacznego!