Rywalizować mają smaki "zalewajek" serwowanych w regionalnych gospodarstwach agroturystycznych, preferowane przez gospodynie wiejskie z różnych stron Kielecczyzny, propozycje zakładów gastronomicznych, a także indywidualnych kucharzy.

Brat Adam Gapys z klasztoru na Świętym Krzyżu będzie częstować zalewajką oblacką, która ponoć nie ma sobie równych. Oto jego przepis na doskonałą zupę: przygotować wywar z wędzonych kości, wlać żur oraz okrasę z boczku i cebuli. Do smaku przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziołowym, majerankiem, czosnkiem, borowikami, koprem, śmietaną oraz szczyptą cichej modlitwy.

Zmaganiom mistrzów kuchni towarzyszyć będą degustacje gotowych wyrobów kulinarnych, występy kapel ludowych, pokazy dawnych rzemiosł, różne turnieje, gry i zabawy dzieci, koncert zespołu rockowego oraz zbiórka darów na wyprawki szkolne dla uczniów z ubogich rodzin.

Średniowieczna Osada w Hucie Szklanej to zrekonstruowana na prawie dwuhektarowym terenie wioska słowiańska, w której każdy może odbyć w niepowtarzalnej scenerii atrakcyjną podróż w czasie - od epoki pogaństwa do ery chrześcijaństwa.