Cukinia nadziewana mięsem mielonym

Składniki:

- dwie cukinie

- pół kilograma mięsa mielonego

- 2 cebule

- paczka ryżu

- koncentrat pomidorowy

- czosnek

- ser żółty do zapieczenia

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, obieramy, wzdłuż kroimy na pół i środki oczyszczamy z nasion. Wnętrze wydrążonych połówek posypujemy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy cebulę i mięso mielone. Całość przyprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, oraz innymi przyprawami wedle uznania. Pod koniec smażenia dodajemy mały koncentrat pomidorowy. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia na następnie mieszamy mięso z ryżem. Farsz nakładamy do kabaczka a na wierzch kładziemy żółty ser. Całość przez około 20 minut zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Cukinia faszerowana grzybami i ryżem

Składniki:

- 3 cukinie

- szklanka ryżu

- 30 dag grzybów lub pieczarek

- 1 cebula

- 2 jajka

- 4 pomidory

- pieprz, sól

- olej

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, obieramy i wzdłuż przecinamy na pół. Z każdej połówki usuwamy nasiona, posypujemy solą i pieprzem. Ryż gotujemy, odcedzamy i studzimy. Grzyby lub pieczarki obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy ryż i wbijamy 2 jajka, całość przyprawiamy wedle uznania. Nadzienie nakładamy do połówek cukinii a następnie układamy je w naczyniu i zapiekamy przez około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.


Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się do faszerwoania. Podane wyżej przepisy mogą stanowić jedynie wstęp do dalszego eksperymentowania z różnorodnymi farszami. Spróbuj wykorzystać swoje ulubione smaki, które w połączeniu z cukinią staną się wspaniałym sposobem na innowacyjne dania w Twojej kuchni.