Kruche ciasto z wiśniami

Składniki:
· 800 g wiśni
· 300 g mąki
· 150 g masła lub margaryny
· 2 żółtka

Kruszonka:
· 3 łyżki cukru
· 1 łyżka masła
· 3 łyżki mąki

Przygotowanie:
Przyrządzanie najlepiej zacząć od kruchego ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem i dodajemy masło. Całość siekamy, wbijamy żółtka z jajek (białka nie wylewamy, będzie potrzebne na później) i szybko zagniatamy ciasto. Masę odkładamy do lodówki na około pół godziny.
Wiśnie dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek. 


Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na foremkę. Najlepiej w tej roli sprawdzi się gliniane naczynie do tarty. Po dokładnym wylepieniu formy ciastem nakłuwamy je na przykład widelcem. Ciasto wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę mieszając ze sobą cukier, masło i mąkę. Pamiętajmy, aby masa miała grudki różnej wielkości.
Białko z jajek ubijamy na pianę. 


Ciasto wyjmujemy z piekarnika, kładziemy wiśnie i nakładamy na nie pianę z białek. Całość posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy ciasto na około 15-30 minut. 


Smacznego!