Kiedy już wybierzemy odpowiednie urządzenie – czy to nowe ze sklepu, czy zeszłoroczne z piwnicy – zwróćmy uwagę na to, w jakim jest stanie.
– Przed rozpoczęciem pieczenia rożen i palenisko należy dokładnie wyczyścić – tłumaczy Uhril Per Sze, szef kuchni Karczmy Warmińskiej. – Jeżeli zostawimy jakieś osady ze starego tłuszczu, lub oleju konserwacyjnego zepsujemy smak potrawy i nabawimy się niestrawności – dodaje.

Wyczyszczony już rożen i palenisko zasypmy węglem drzewnym z twardego drewna liściastego. Węgiel podpalmy najlepiej podpałką z naturalnej parafiny, lub białym papierem. Podpałkę rozkładamy w trzech skrajnych miejscach i podpalamy. Kiedy się dokładnie wypali, a węgle pokryją się białym nalotem, możemy rozpocząć pieczenie.

- Przykładamy rękę nad rożen, jeżeli czujemy ciepło, to można grillować - radzi kucharz - Za zimny rożen przywrze potrawę, a za gorący ją spali - dodaje.
Smacznego!

Jak przygotować grill?
1. Przed pieczeniem dokładnie wyczyśćmy palenisko i ruszt. Pozostałości zjełczałych tłuszczów, czy pleśni zepsują nam smak potrawy i mogą okazać się trujące.
2. Palenisko węglowe musi być odizolowane specjalnym rusztem, jeżeli nasz model takiego nie posiada, połóżmy tackę lub folię aluminiową
3. Najbardziej trwałe grille są wykonane z grubego odlewu żeliwnego. Omijajmy te zrobione z cienkiej blachy pomalowane farbą piecową. Farba się z czasem wypala, a wtedy wydziela metale ciężkie takie jak ołów, miedź.


Wybierz podpałkę
1. Powąchaj podpałkę! Jeśli wyczujesz w podpałce czy to płynnej, żelowej czy stałej zapach benzyny, lub nafty, nie stosuj jej. Wybieraj podpałki oparte na bazie naturalnych składników np. parafiny.
2. Nie rozpalaj grilla podpałkami do kominka, a w żadnym przypadku nie używaj benzyny, żadnych olei, nawet tych roślinnych. Te materiały mają w sobie szkodliwe substancje i metale ciężkie jak ołów.
3. Nie rozpalaj grilla odpadami, plastikami, czy drukowanym papierem. W farbie drukarskiej znajduje się ołów i inne metale ciężkie. W ostateczności można użyć suchego drewna liściastego i niezadrukowanego papieru.

Wyszukaj węgiel
1. Do grilla nadaje się tylko ten pozyskiwany z drewna liściastego. Węgiel z innych drzew, używany do wypalania np. metali, nie nadaje się pod rożen. Drewno iglaste zawiera żywice i rycynę. I zepsuje smak potrawy, a do tego może zatruć!
2. W czasie rozpalania węgle powinny pokryć się białym nalotem. Nie dopuszczaj do pojawienia się ognia.
3. Węglowe brykiety, dłużej grzeją, ale powstają z klejonych odpadów. Klej psuje smak potrawy i pozostawia trudny do usunięcia w popielniku osad. Dlatego odradzamy!

>>> Czytaj także: Dramatyczny apel matki! Pozwólcie nam być razem!