Ruszajmy w plener, bo weekend zapowiada się wręcz rewelacyjnie. Najwyższa pora wyciągnąć z piwnicy stary grill, odkurzyć go i umyć. A kto grilla jeszcze nie posiada, a grillować chce, zdąży go jeszcze kupić. Choćby razem z prowiantem, który później rzucimy na ruszt.
Co będzie najlepsze? Grillować w zasadzie można wszystko: mięsa i kiełbasy, ryby, kaszankę i kurczaka, a nawet warzywa. Co kto lubi i co najważniejsze, jak lubi.

Ewelina Dziedzic z „Restauracji Stangret” w Kielcach zachęca do grlillowania:
- Uwielbiam dania z grilla. W majowy, długi weekend rozpoczynam sezon. Dania z rusztu są nie tylko smaczne, ale też i zdrowe, bo mniej tłuste.

Mocno wysmażone, na przysłowiowy skwarek lub krwiste. Dla wyrafinowanych smakoszy o delikatnych podniebieniach lub po zbójnicku, na ostro. Naszą fantazję mogą ograniczać tylko nasze własne kulinarne upodobania i wrażliwość żołądków.

Jeśli jednak chcesz wiedzieć, co jest teraz na grillowym topie, podajemy obok kilka najważniejszych przepisów. Przyrządzając którąś z tych potrawa na pewno zaskoczysz zaproszonych na grilla znajomych. Smacznego!

Udko lub filet z kurczaka
Przygotowujemy marynatę: olej, sól, pieprz, czosnek i zioła. Marynujemy mięso kilka godzin w lodówce, potem grillujemy na złoty kolor. Można podawać z ketchupem


Ryba
Kupujemy średnią sztukę, najlepiej około 30 dkg, posypujemy przyprawą do ryb, nacieramy solą i czosnkiem. Grillujemy umiarkowanie, podajemy polane sokiem z limonki lub cytryny


Karczek
Mięso marynujemy w oleju z czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem. Grillujemy mocno, aż stanie się brązowy i lekko przypieczony. Podawać można z musztardą i chrzanem


Żeberka i kiełbasa
Wybieramy średnio tłuste, żeby tłuszcz mógł się wytopić w czasie pieczenia. Im częściej obracane tym lepsze. Podawać z dipem (rodzaj sosu). Dip: oliwa, ketchup, koncentrat pomidorowy, czosnek, cebula, imbir. Wszystko zmiksować, doprawić solą, pieprzem, chili.


Szaszłyk wegetariański
Kupujemy bakłażan, paprykę, por, cebulę czerwoną, cykorię, ogórki i pomidory. Wszystkie składniki kroimy w grube plastry. Tuż przed grillowaniem nadziewamy na drewniane patyczki namoczone w wodzie. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pierożki z grilla
Jeśli z obiadu zostały nam pierożki z mięsem i kapustą, to śmiało możemy je przypiec na grillu. Będą pyszne i dużo lepsze niż te, odgrzewane na patelni

>>> Czytaj także: Nie chcemy brać śmieci z bankomatu!