Wieprzowina z pomarańczami

Składniki

4 pomarańcze, 20 dag chudej wieprzowiny bez kości, główka sałaty, łyżka oleju, ząbek czosnku, łyżka orzeszków ziemnych, łyżka sosu sojowego, łyżeczka curry, szczypta papryki, szczypta sody, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie

Sałatę umyć, odsączyć, ułożyć na półmisku. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, ułożyć na sałacie. Czosnek obrać, posiekać mięso pokroić na drobne kawałki. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek, chwilę przesmażyć, mieszając do chwili, aż się zarumieni. Orzeszki pokruszyć, dodać do mięsa, wsypać cukier, dodać sos sojowy i łyżkę wody, doprawić solą, pieprzem, sodą, papryką. Smażyć, aż mięso będzie miękkie. Wyłożyć na sałatę z pomarańczami, posypać natką pietruszki.

Schab wędzony z cukinią

Składniki

50 dag cukinii, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, sok z połowy cytryny, 3 małe pomidorki, 5 dag czarnych oliwek, 10 dag wędzonego schabu

Przygotowanie

Młodą cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek. Chwilę smażyć, następnie dodać plasterki cukinii. Osolić, dodać pieprz i smażyć 3-4 minuty. Ze schabu wyjąc kości i pokroić na zapałkę. Przełożyć cukinię na talerz, dodać schab, plasterki pomidorów i oliwki, skropić sokiem z cytryny.

Kurczak z fasolką szparagową

Składniki

1 kg kurczaka, włoszczyzna, 40 dag fasolki szparagowej, puszka kukurydzy, 4 małe pomidory, strąk chili (zielonego), posiekana natka pietruszki, sól

Składniki sosu

szklanka bulionu z kurczaka, łyżka sosu sojowego, łyżka wódki, 2 łyżki soku cytrynowego, sól, 2 łyżki oliwy, pieprz czarny i cukier

Przygotowanie

Kurczaka ugotować z solą i włoszczyzną, przestudzić w rosole. Oddzielić kości, skórę i pokroić mięso na małe kawałeczki. Strąk chili pokroić w krążki, kukurydzę oraz fasolę szparagową odcedzić, pomidory pokroić. Połączyć składniki sałatki. Przygotować sos, zalać nim sałatkę i odstawić na 10 minut.