Niestety, niebawem pączki staną się prawdziwym rarytasem. Cukiernicy z przerażeniem spoglądają na rosnące ceny mąki i energii. Niektóre cukiernie rozważają nawet zaprzestanie produkcji pączków, która przestaje być opłacalna. Pączek już powinien kosztować ponad 2 zł. Czy tak będzie?
– Nie mogę sobie pozwolić przed tłustym czwartkiem na podwyżkę cen. Nie wyobrażam sobie, by klient odszedł od lady z niczym, bo go nie stać na pączki. Z czasem jednak podwyżka będzie nieunikniona – mówi Alicja Siteń, właścicielka cukierni w Dobrym Mieście na Warmii.
Może warto wiec zakasać rękawy i samemu usmażyć sobie te rarytasy. Jak to zrobić, czytaj niżej.


 Sam zrobisz je taniej!

PĄCZKI

Składniki:
1 kg mąki pszennej
20 dag cukru (1 szklanka)
25 dag masła
6 - 7 jaj
1,5 szklanki mleka
5 - 6 dag drożdży
1 olejek śmietankowy
szczypta soli
marmolada
cukier puder do posypania
olej do smażenia


Przygotowanie:

Z mleka, drożdży oraz z 1/3 części mąki zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Dodać cukier, jaja, olejek śmietankowy, pozostałą część mąki, sól i dobrze rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Gdy będzie odchodziło od dłoni odstawić do wyrośnięcia. Formować kulki, a do ich środka nakładać marmoladę wieloowocową (najlepiej twardą). Pączki kłaść na wysypanej mąką serwetce, żeby jeszcze podrosły. Smażyć je na gorącym oleju na złoty kolor. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy są dobrze wysmażone. Po usmażeniu wyłożyć na bibułę, aby odcedzić z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

FAWORKI

Składniki:
25 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 żółtka
2 jajka
1 łyżka spirytusu
tłuszcz do smażenia
szczypta soli
cukier do posypania

Przygotowanie:

Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto i wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawić ciasto do lodówki na 25 minut. Podzielić na 3 części. Każdą porcję ciasta cieniutko rozwałkować na grubość 0,5 cm. Specjalnym przyrządem, zwanym radełkiem, wycinać faworki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, potem oprószyć cukrem pudrem.

>>> Czytaj także: Zrób ogródek na bogato!