W tegorocznym rankingu "Saveur 100", który wyróżnia m.in. najdoskonalsze przysmaki, napoje, kulinarne publikacje i miejsca, zatryumfowała…. swojska , dobrze przysmażona kiełbaska – donosi serwis tvn24.pl. To, bynajmniej nie kojarzone z wyrafinowanym, danie zdaniem ekspertów bije na głowę inne znane przysmaki, między innymi homary, ostrygi, sushi i pizzę.

„Kawałek świnki delikatny i kruchy, lekko podsmażony na grillu to najbardziej pożądany smak na Ziemi. Nikt nie wymyślił niczego lepszego” – wychwala Michael Anthony z nowojorskiej Gramercy Tawern.

W czołówce obok kiełbaski znalazły się również takie popularne dania, jak ostrygi, sushi, homary, pizza i ruskie pierogi, oraz mniej znane - np. dżem kaya z Malezji i Singapuru.

Wśród przypraw tryumfowała kolendra w ziarnach i liście bazylii. Miano najcenniejszych skarbów kucharza otrzymały m.in. zestawy noży i blogi kulinarne.