Składniki:

  • Pierś kurczaka 4szt
  • Mleko kokoswe 0,15l
  • Chili swieże 1/2szt
  • Śmietana 36% 0,1l
  • Kolendra 0,2g
  • Sos rybny 2łyżki
  • Imbir świeży 2cm
  • Cukier 1,5łyżki
  • Sałata rzymska 1/2szt
  • Składniki sosu:
  • Majonez 150g
  • Anchois 2fileciki
  • Kapary 10g
  • Czosnek 2ząbki(wcześniej podpieczone na zloty kolor)
  • Parmezan 20g
  • Tabasco 5kropli
  • Worcester sos 2łyżki
  • Białe wino 30m

Sposób przygotowania:

Marynata: w rondelku gotujemy mleko kokoswe, śmietanę dodajemy chili, kolendrę oraz imbir- redukujemy do połowy
Doprawiamy do smaku cukrem, sosem rybnym, solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Piersi kurczaka oczyszczamy i zalewamy marynata odstawiamy do chłodne miejsce na 24h. Następnie grilujemy.
Bagietkę tniemy w bardzo cienkie plastry, smarujemy masłem doprawionym czosnkiem, solą i świeżo siekana natka pietruszki. Suszymy w piekarniku w temp. 140 stopni.
Sałatę rwiemy na mniejsze części
Parmezan kroimy w cienkie płatki, natomiast pomidorki cherry kroimy na pół.
Składniki sosu łączymy i miksujemy na jednolitą masę.

Smacznego!

Źródło : restauracja 99