Składniki:

  • Łosoś filet 800g
  • Suszone pomidory 80g
  • Czosnek 3ząbki
  • Orzeszki Pini 15g
  • Rucola do dekoracji
  • Szynka parmeńska 4plasterki
  • Dym wędzarniczy do smaku
  • Nori 4łaty
  • Cebula 20g
  • Ryż arborrio 0,25kg
  • Natka 30g
  • Szpinak świeży 100g
  • Białe wino 100ml
  • Masło 80g
  • Parmezan 35g
  • Pomarańcz 1/2szt
  • Imbir świeży 1cm
  • Limonka 1szt
  • Cytryna 1szt

Sposób przygotowania:

Suszone pomidory, orzeszki Pini, parmezan i czosnek miksujemy na jednolitą masę.
Filet łososia dzielimy na steki 2X70g.
Na jednego nakładamy Pesto z suszonych pomidorów i pieczemy w piecu, natomiast drugiego wkładamy do mała klarowanego z estragonem i „gotujemy” na bardzo małym ogniu. Przed wydaniem na łososiu z suszonymi pomidorami układamy listki rukoli, na drugim plasterek szynki parmeńskiej.
Pozostałe części łososia marynujemy delikatnie w dymie, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy. Następnie studzimy i zawijamy w nori.
W rondelku przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy risotto i prażymy przez chwilę podlewamy białym winem-redukujemy, następnie podlewamy bulionem warzywnym i gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Pod koniec dodajemy zmiksowaną natkę i szpinak, parmezan i masło. Przekładamy na blaszkę w chłodne miejsce.
Na płat nori rozkladamy ziołowe risotto jak do maków-sushi, na nim układamy łososia w nori i zawijamy maki. Przed wydaniem smażymy w tempurze. Kroimy trzy wysokości (3/4maka na porcję)

Źródło: Restauracja 99