Składniki:

  • krewetki 16/20 16szt
  • sambal 1łyżka
  • mix tempura
  • mango 1szt
  • chili świeże 1,5cm
  • kardamon 3ziarna
  • oliwa cytrynowa 35ml
  • sok pomarańczowy 40ml

Sposób przygotowania:

Krewetki oczyszczamy i marynujemy w sambalu, oliwie cytrynowej i doprawiamy do smaku solą.
Mix tempura rozrabiamy z mocno schłodzoną wodą gazowaną. Krewetki przed smażeniem obtaczamy w tempurze (sucha) następnie w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu. Smażymy na złoty kolor.
Sałaty: mieszmy liście salat mix z rukolą układamy na talerzu i polewamy oliwą cytrynową
Mango obieramy, kroimy w drobną kostkę i dzielimy na dwie części. Jedną część wrzucamy do garnka, dodajemy kardamon,oliwe cytrynową i odrobinę soku pomarańczowego- gotujemy na pure.- następnie miksujemy, przecieramy przez drobne sitko. Do powstałego pure dodajemy drobno pokrojoną kosteczkę z mango i chili- chwilę gotujemy w rondelku- studzimy.

Smacznego!

Źródło: Restauracja 99