Konieczne składniki :

  • Ciemne pieczywo 1szt
  • Mozzarella 1szt
  • Pomidory 1szt
  • Bazylia 80g
  • Orzeszki Pini 10g
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek 1ząbek
  • Parmezan 15g
  • Wędzony łosoś 6plasterków
  • Rucola 50g
  • Serek philadelphia 60g
  • Limonka 1szt
  • Chili do dekoracji
  • Wasabi do smaku
  • Papryka mix po ¼ szt
  • Cukinia 6plasterków (gr. 0,5cm)
  • Pierś kurczaka 120g
  • Majonez 2łyżki
  • Kolendra świeża 30listków (posiekanych)

Sposób przygotowania:

Pieczywo kroimy na kromki, smarujemy oliwą czosnkową i tostujemy.
Mozarellę i pomidory kroimy w plasterki, natomiast bazylię, orzeszki Pini, parmezan i czosnek miksujemy z oliwą i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Z tostowane pieczywo smarujemy Pesto i układamy na przemian mozzarella, pomidor, na górę do dekoracji układamy listek rukoli, posypujemy kruszonym pieprzem.

Serek mieszamy z wasabi dodajemy skórkę z limonki oraz sok doprawiamy do smaku solą,
Pieczywo smarujemy serkiem na nim układamy umyte i osuszone listki rukoli na nich układamy wędzonego łososia, dekorujemy cząstkami limonki i plasterkami chili.

Paprykę i cukinię kroimy na mniejsze części marynujemy w Bazyli doprawiamy solą i pieprzem, następnie grillujemy. Paprykę kroimy na małe trójkąty.
Pierś kurczaka marynujemy:
Marynata: w rondelku gotujemy mleko kokosowe, śmietanę dodajemy chili, kolendrę oraz imbir- redukujemy do połowy
Doprawiamy do smaku cukrem, sosem rybnym, solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Piersi kurczaka oczyszczamy i zalewamy marynatą odstawiamy do chłodne miejsce na 24h. Następnie grillujemy, odstawiamy w chłodne miejsce i kroimy w plastry.
Pieczywo smarujemy majonezem na nim układamy na przemian kurczaka i warzywa dekorujemy kiełkami lucerny

Źródło: Restauracja 99