Specjaliści ostrzegają, by wystrzegać się kupowania warzyw, owoców czy jaj, które godzinami wystawione były na działanie mrozu. One po prostu zamarzły, a po rozmrożeniu nie nadają się do spożycia tak, jak kupowane w sklepach fabryczne mrożonki.

– W przypadku mrożonek zamrożenie następuje błyskawicznie, w ciągu kilkunastu sekund. Dzięki temu te towary po rozmrożeniu nadają się do spożycia i nie tracą swych wartości – tłumaczy technolog żywności Ewa Ślęzak.

Zupełnie inaczej jest z owocami i warzywami sprzedawanymi na ulicach – zamarzają tam powoli, odmarzają, gdy temperatura nieco wzrośnie albo sprzedawca zabierze je na noc do magazynu, a następnego dnia znów zamarzają na zewnątrz. W ten sposób tracą swoje wartości odżywcze i witaminy, a także smak i konsystencję. Niektóre zaczynają po prostu gnić.

– Przemrożone ziemniaki, choć na pierwszy rzut oka wydają się być zdatne do spożycia, po ugotowaniu są słodkie w smaku – mówi doświadczona gospodyni Irena Jackowska ze Szprotawy. – Dlatego ja zawsze staram się wybierać te stoiska. na których handlowcy zabezpieczyli przed mrozem swe produkty – dodaje.

Ewa Ślęzak, technolog żywności, ostrzega przed spożywaniem przemrożonych produktów, bo są niezdrowe. – Bardzo wiele produktów, na przykład jajka, po tym, jak ulegną zamrożeniu, w ogóle nie nadają się do jedzenie. Mogą nawet być szkodliwe dla zdrowia – mówi Ewa Ślęzak.

Inne, warzywa czy owoce, przemrożone na stoisku, tracą dużą część swych wartości odżywczych i smakowych. Bywa też, że po rozmrożeniu zamieniają się w papkę bez smaku

To psuje się w produktach

1. Pomarańcze

Mróz powoduje w nich rozpad sacharozy, w efekcie są bardzo kwaśne, nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych. A w warunkach domowych – po rozmrożeniu – psują się już nawet w ciągu kilku godzin.

2. Ziemniaki

W przemrożonym ziemniaku skrobia rozpada się na cukry proste. W efekcie po rozmrożeniu takie ziemniaki tracą swe walory smakowe, są słodkie.

3. Jabłka

Mróz ścinając zawartą w nich wodę niszczy strukturę tkankową. Niska temperatura zabija zawarte w jabłkach witaminy (C, A, B1, PP, B3). Po rozmrożeniu tracą swą konsystencję, stając się bezsmakową papką.

4. Jajka

Pod wpływem mrozu zostaje uszkodzona skorupka. Podczas gotowania przemrożone jajko na pewno pęknie. Mróz powoduje m.in. rozkład białka i zawartych w nim witamin (A, D, E, K, C,B1, B2, B3, B6, B12)

5. Marchew

W efekcie zmrożenia zawartej w niej wody traci swą konsystencję. Po rozmrożeniu nie nadaje się do gotowania, a tym bardziej do spożycia w stanie surowym np. na surówkę.

>>> Czytaj również: To oni zabili jubilera