Składniki


• 1 szklanka masła
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka puree z dyni*
• 1 jajko
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo ½ zapachu wanilinowego
• 2 szklanki mąki pszennej razowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
• 1 szklanka rodzynek
• 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Sposób przygotowania


Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C. Utrzyj mikserem masło i cukier na puszystą masę. Dodaj dynię, jajko, zapach waniliowy i dobrze wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąką, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Wsyp wszystko do masy dyniowej i dobrze wymieszaj mikserem. Dodaj rodzynki i orzechy.

Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Nabieraj łyżeczką małe porcje ciasta i nakładaj je na blachę. Pamiętaj o 2-3 cm odstępach, bo inaczej ciasteczka się skleją podczas pieczenia. Piecz ok. 15 min., aż ciasteczka staną się złoto-brązowe. Wyjmij, ostudź, a potem:

• zjedz ze szklanką mleka
• nałóż na ciasteczko np. serek Bieluch

To ciasto ma też dobrą konsystencję do przygotowania muffinków. Wówczas w zależności od wielkości formy, trzeba dostosować czas pieczenia – w klasycznym rozmiarze, ok. 20-25 min.

Przepis pochodzi ze strony internetowej sklepu Kids Town.