Na wigilijnym spotkaniu w ramach akcji "Kochaj swoje serce. Dla zdrowia!" minister zdrowia Ewa Kopacz zaprezentowała swoje kulinarne zdolności. Pani minister razem z szefem kuchni ekskluzywnej warszawskiej restauracji Belvedere Adamem Komarem stanęła za kuchennym stołem i przygotowała pierożki z kruchego ciasta według jej własnego przepisu


Ewa Kopacz przyznaje, że na co dzień nie najlepiej radzi sobie w kuchni. - Gotuję rzadko, nawet bardzo rzadko. Ale przychodzi taki czas kiedy mówię do córki: no to gotujemy w domu. Na co Kaśka odpowiada to lepiej chodźmy do restauracji - z uśmiechem opowiadała minister.

Co ciekawe, pani minister zdradziła, że na jej Wigilii nie będzie karpia! Podczas spotkania Ewa Kopacz ujawniła też co znajdzie się na jej wigilijnym stole: - Będą pierożki z grzybami, z serem feta, zupa grzybowa albo barszcz, uszka, kutia, śledzik, ryba w galarecie, chociaż nie koniecznie będzie to karp - mówiła Kopacz.


Kochajcie swoje serca
Minister złożyła życzenia świąteczne. - Wszystkim Polakom życzę spokojnych świąt. Życzę żebyśmy je spędzili trochę na zewnątrz, nie objadając się ale zażywając też trochę ruchu. - mówiła Ewa Kopacz.

Minister przestrzegała też wszystkich tych, którzy wierzą w szybką dietę i szybkie odchudzanie. - Najgorsze jest takie udawane odchudzanie. Kiedy cały dzień katujemy się, nic nie jedząc a kiedy przychodzi wieczór rzucamy się na to jedzenie. Tego robić nie wolno. Jeść trzeba regularnie, niewielkie porcje i najlepiej rzeczy lekkostrawne. - mówiła Kopacz.

PRZEPIS NA PIEROŻKI EWY KOPACZ:

Składniki:

ciasto, 200g pszennej mąki, 120 g masła, 2 żółtka, łyżka gęstej śmietany, szczypta soli, 100 g grzybów wcześniej namoczonych i ugotowanych, mała cebula, łyżka masła, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na desce połączyć składniki ciasta siekając je nożem. Uwaga masło musi być miękkie. Potem zgnieść uformować w kulę, owinąć plastikową folią i odłożyć na 30 minut do lodówki. Na patelni stopić masło, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekane grzyby, przysmażyć, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, odstawić do wystygnięcia. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić kółka, na każde położyć farsz, dokładnie zlepić brzegi, ułożyć na blasze i piec w piekarniku aż pierożki się zezłocą. Podawać na ciepło razem z barszczem lub zupą grzybową.

>>> Czytaj w Fakcie: To promieniuje w domu. Uważaj!