Tradycja i nowoczesność: najlepsze przepisy świąteczne

Renata Ochman, Maria Szczerska | 2010-12-20 08:05 | Aktualizacja: 09:34
Przepisy na święta

Przepisy na święta / Inne)

Na co dzień nie pamiętamy o  tradycyjnych potrawach z rodzimej kuchni. Boże Narodzenie to świetna okazja, by rozsmakować się w tradycji. Przedstawiamy sprawdzone przepisy świąteczne. Niektóre niewiele różnią się od tych sprzed wieków, inne swoją innowacją pozwolą zaskoczyć biesiadników. Smacznego!



ŚLEDZIE KORZENNE

3 solone śledzie; po 3 goździki, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, po 5 ziarenek gorczycy, jałowca i kolendry, 2 ząbki czosnku; pokruszony listek laurowy; łyżeczka mielonej słodkiej papryki;1/2 szklanki oleju; cebula; 2 łyżeczki posiekanej natki

Wymoczone śledzie odfiletować i pokroić w dzwonki. Goździki, gorczycę, jałowiec, pieprz, ziele angielskie i kolendre utłuc w moździerzu, wymieszać z posiekanym czosnkiem, listkiem laurowym i papryką.

Przygotowaną mieszankę zawinąć w kawałek gazy, włożyć do słoika, zalać olejem i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Nastęnie do słoika włożyć dzwonka śledzi, przykryć i zostawić w chłodnym miejscu na dwa dni.

Przed podaniem śledzie wyjąć z zalewy, ułożyć na półmisku, obłożyć plasterkami obranej i sparzonej cebuli oraz posypać natką.

>>> czytaj dalej





zdjęcie autora

Autorem tekstu jest

Renata Ochman, Maria Szczerska

Źródło: dziennik.pl
1234567następna »
Podziel się:
Znajdź Dziennik.pl na:FBgoogle plusetwitter

Prognoza pogody i program TV