Comber z królika w panierce z orzechów pistacjowych

Comber z królika - 800 g
Tymianek cytrynowy - 4 gałązki
Oliwa z pomarańczy i awokado - 4 łyżki
Pistacje świeże - 4 łyżki
Białko z jednego jajka
Biała czekolada - 30 g
Śmietana 36% - 40ml
Gorgonzola - 20 g
Pieprz biały - 8 ziarenek

Comber z królika myjemy i oczyszczamy z błonek. Marynujemy w świeżym tymianku cytrynowym, odrobinie pieprzu kruszonego i oliwie z pomarańczy i awokado.
Orzeszki pistacjowe siekamy bardzo drobno na desce, mieszamy delikatnie z białkiem i panierujemy w niej comber (ale tylko górną część). Smażymy na maśle klarowanym (nada potrawie bardzo miły dla podniebienia maślany posmak).

Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, dodajemy do niej kawałki gorgonzoli i kilka ziarenek białego pieprzu (wcześnie rozgniecionego). Gotujemy kilka minut do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady i sera.

Źródło : Restauracja 99