Aby przygotować danie, należy zebrać poniższe składniki:

Śledzie Bismarck - 0,2 kg
Suszone grzyby - 0,01 kg
Oliwa z oliwek - 4 łyżki
Ziemniaki - 0,16 kg
Por - 0,01 kg
Jabłko zielone - 0,01 kg
Chrzan - 1 łyżeczka
Kwaśna śmietana - 2 łyżki
Majonez - 1 łyżka
Szczypiorek -  ½ pęczka
Kiełki rzodkiewki do dekoracji
Kiełki słonecznika do dekoracji
Płatki chabrów do dekoracji

Przygotowanie:

Suszone grzyby namocz i odstaw na godzinę. Po godzinie zagotuj wywar, dopraw i wystudź. Do wywaru włóż filety śledzia.

Ziemniaki pokrój w kostkę 1/5x1/5 cm, obgotuj na półtwardo i wystudź. Por pokrój w drobne krążki, dodaj jabłko pokrojone w kostkę. Wymieszaj wszystko ze śmietaną, majonezem i startym chrzanem.

Szczypiorek zblanszuj, a następnie zahartuj w zimnej wodzie z lodem. Zmiksuj, dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną oliwy.

Źródło: Restauracja 99