Oto gatunki chleba. Który najzdrowszy?

2010-11-30 16:47 | Aktualizacja: 16:47

/ Shutterstock)

Pieczywo ma już 10 tysięcy lat historii i wiele różnych gatunków. Który z nich szczególnie bogaty w wartości odżywcze?




fot. Materiały prasowe

W piekarni czy w supermarkecie mamy ogromny wybór gatunków chleba – ciemne, jasne, także z ziarnami, wszystkie wyglądają apetycznie. Sięgając po jakiekolwiek pieczywo, przede wszystkim powinnyśmy pamiętać o tym, by było ono zdrowe. Skąd jednak mamy wiedzieć, że chleb, na który się zdecydowaliśmy, jest właśnie taki?

Historia pieczywa ma około 10 tysięcy lat i sięga czasów starożytnych Egipcjan, Greków, Rzymian i Hebrajczyków, kiedy to wygniatano nasiona traw i z nich wyrabiano rodzaj ciasta na placki czy podpłomyki. Dzisiaj trudno jest sobie wyobrazić naszą codzienną dietę bez chleba, bułek, rogali czy kołaczy, zwłaszcza że spożywamy pieczywo kilka razy dziennie.

Pieczywo zawiera wiele ważnych składników odżywczych i kalorii. Jest bogate w węglowodany, białka, aminokwasy, tłuszcze, błonnik, potas, fosfor, magnez, wapń, sód, witaminy z grupy B, witaminę A oraz E. Ze względu na rodzaj użytej mąki rozróżniamy trzy rodzaje pieczywa: żytnie, pszenne oraz mieszane.
Pieczywo żytnie wyrabia się zarówno z ciemnej, jak i jasnej mąki, dlatego w sklepach możemy kupić klasyczny, jasny chleb żytni, a także ciemny pumpernikiel.
Wybór pieczywa pszennego jest bardzo bogaty. Kupujemy je w postaci bułek poznańskich, bagietek francuskich, chleba pszennego, chleba graham, bułek grahamek, ale też rogali czy obwarzanków.
Ostatni rodzaj pieczywa – mieszane – wyrabia się z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem drożdży. Wśród takich wypieków znajdziemy chleb sitkowy, wiejski, słonecznikowy, kaszubski, krakowski, oliwski, mleczny, praski, z soją.

Na półkach sklepowych pojawiła się także alternatywa dla tradycyjnego chleba – pełnoziarniste pieczywo chrupkie. Takie pieczywo to bogate źródło błonnika i wielu substancji odżywczych. Na przykład pieczywo Wasa Solruta w wersji z sezamem zawiera sesamol i sesamolinę, w wersji z dynią jest bogaty w kwasy nienasycone a w wersji z orkiszem stanowi źródło cynku, miedzi, selenu oraz witamin A i E.






Źródło: Informacja prasowa
Podziel się:
Znajdź Dziennik.pl na:FBgoogle plusetwitter
Wypowiedzi: 2
  • ~Tuśka2012-10-23 15:43

    nie o to mi chodziło!!!

  • ~Paweł2012-06-13 13:11

    Artykuł nie odpowiada na zadane w temacie pytanie tylko przedstawia rożne rodzaje chlebów i chlebopodobnych wypieków.


Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut.
Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!
Prognoza pogody i program TV