Ryba w czerwonym curry

Przepis na 4 porcje

• 4 filety z ryby (np. ryby maślanej, pangi)
• 5 małych cebulek (szalotki, dymki)
• 3-4 papryczki chili
• 4-5 ząbków czosnku
• po 2 łyżki pasty krewetkowej, soku z limonki i oleju
• łodyga trawy cytrynowej
• po łyżeczce nasion kuminu, kolendry oraz czarnego pieprzu
• sól

Ziarna kolendry oraz kuminu wsypać na suchą patelnię i prażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty, mieszając. Następnie utłuc w moździerzu razem z pieprzem. Obrane cebulki, czosnek, oczyszczone z pestek chili oraz trawę cytrynową (białą część) posiekać i zmiksować z dodatkiem soku z limonki, pasty krewetkowej i oleju. Wymieszać z przyprawami i solą do smaku. Filety opłukać, osuszyć, ułożyć na dużych kawałkach pergaminu. Posmarować pastą curry, zawinąć. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez mniej więcej 20 minut, aż ryba będzie gotowa.