Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 30 minut

Składniki: 40 dag makaronu fusilli (świderków), duży pęczek bazylii (30 liści), 5 dag łuskanych orzechów włoskich (lub piniowych), 5 dag startego parmezanu, 3-4 ząbki czosnku, 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

Dodatki: sól, świeżo zmielony pieprz, starty parmezan do posypywania, liście bazylii do dekoracji

Składniki: Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać z gałązek liście. Liście bazylii, orzechy i obrane ząbki czosnku drobno posiekać lub utrzeć w moździerzu. Następnie, cały czas ucierając, dodawać po łyżce oliwę na przemian ze startym na drobnej tarce parmezanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, dokładnie osączyć, dodać sos pesto, dokładnie wymieszać. Włożyć na ogrzane talerze, udekorować listkami bazylii i podawać z tartym parmezanem do posypywania.

Porcja: ok. 650 kcal