SKŁADNIKI:

opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (1 płat)

2 cukinie

3 łyżki oleju rzepakowego

jajko

garść startego parmezanu

sól

pieprz

Na pesto:

natka pietruszki

100g startego parmezanu

oliwa z oliwek extra vergine

garść łuskanych orzechów pekan

2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy pesto, w moździerzu ucieramy liście natki, ząbki czosnku z orzechami pekan oraz oliwą i parmezanem na gęstą, grudkowatą masę.

Cukinię umytą i osuszoną kroimy na cienkie plasterki. Podsmażamy klika minut na oliwie z oliwek, doprawiamy. Przekładamy gorącą do miski i mieszamy z pesto.

Płat ciasta rozkładamy i rozmrażamy. Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka przy pomocy większej szklanki czy pucharka. Na każdym układamy plasterki cukinii.

Jajko roztrzepane mieszamy z parmezanem. Smarujemy każde kółko. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 25 minut. Najsmaczniejsze są gdy lekko ostygną lub na zimno.

Przepis pochodzi z portalu kulinarnego Gotujmy.pl