Sałatka z bratkami

garść szpinaku

pół główki sałaty

ok. 150 gram regionalnego sera podpuszkowego (np. z Wiżajn lub Korycina)

kilkanaście bratków

świeża bazylia

łyżka czarnego sezamu

sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz

Porwij sałatę i zmieszaj z liśćmi szpinaku. Dodaj pokruszony ser i uprażony na suchej patelni sezam. Sok z połowy cytryny wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy, dopraw sola i pieprzem. Polej nim sałatkę. Z wierzchu posyp bratkami i listkami świeżej bazylii.

Jeśli nie uda ci się zdobyć sera z Wiżajn czy Korycina, możesz go zastąpić mozarellą. Czarny sezam można zastąpić zwykłym (ciemny jest po prostu bardziej dekoracyjny).

Jabłkowa z begonią

duże, zielone jabłko

garść płatków begonii (ew. aksamitków)

50 gram łuskanych orzechów włoskich

sok z cytryny, płynny miód lipowy

Jabłko przekrój na pół, wydrąż nasiona i pokrój w cienkie plasterki. W małej miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z jednej cytryny z ok. dwiema łyżkami miodu. Do takiego sosu wrzuć posiekane niezbyt drobno orzechy. Plasterki jabłek ułóż na talerzach, posyp płatkami begonii, a na koniec polej cytrynowo-miodowym dressingiem z orzechami.

Klasztorna z płatkami róży*

2 główki sałaty

płatki z 5-6 róż

garść mieszanki ziołowej (np. natka pietruszki, lubczyk, koperek, szczypiorek i melisa)

5 łyżek oliwy (może być ziołowa)

3 łyżki octu winnego

łyżka ostrej musztardy

3 łyżki soku z cytryny

4 jajka ugotowane na twardo

sól, pieprz

Sałatę porwij na kawałki. Zioła drobno posiekaj. Z oliwy, soku z cytryny, octu, musztardy, soli i pieprzu przygotuj sos. Sałatę posyp posiekanymi jajkami, polej sosem i udekoruj płatkami róży.

Wykorzystując kwiaty w kuchni pamiętaj, aby nie brać roślin z niewiadomych upraw. Kwiaty, które zamierzasz jeść, nie mogą być nawożone nawozami typowymi dla roślin ozdobnych. Najlepiej więc jeśli wyhodujesz je we własnym ogródku lub na balkonie.

*Przepis na sałatkę z różami pochodzi z książki Teresy Kokocińskiej "Benedyktyńskie smaki i smaczki. Sekrety kuchni opactwa w Tyńcu".