Stek z tuńczyka

180 g steku z tuńczyka

marynata:

50 ml oliwy

sok z jednej limonki

łyżka posiekanej mięty

10 ml sosu sojowego

łyżka miodu

Wrzuć do miski wszystkie wcześniej przygotowane składniki marynaty i dokładnie je ze sobą wymieszaj. Następnie umieść w niej tuńczyka i odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Potem po prostu grilluj rybę.

Krokiety z dzkiego ryżu

100 g dzikiego ryżu

20 g sera żółtego

1 jajko

10 g mąki

sól, pieprz

Ugotuj w osolonej wodzie dziki ryż i ostudź go. Do już chłodnego dodaj jajko, mąkę, starty żółty ser, przypraw pieprzem i solą. Wygniataj na jednolitą masę i formuj podłużne krokiety. Tak przygotowane smaż na głębokim tłuszczu na złoto-brązowy kolor.

Szpinak

120 g szpinaku

15 g czosnku

30 ml białego wina

15 g szczypioru

sól, pieprz

Szpinak przygotuj na sam koniec. Dopraw go przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem, dodaj białe wino, pokrojony szczypior, pieprz oraz sól.

Wszystkie składniki zostały podane na jedną porcję.

Przepis na danie zdradził szef kuchni restauracji i baru Honey w Warszawie.