O WARZYWIE W SUPERLATYWACH

1. Szparagi są bardzo zdrowe i niskokaloryczne (100g szparagów zawiera tylko około 30 kcal). Zawierają dużo witamin B, C, K, soli mineralnych i żelaza, potasu, fosforu. Związki kwasu asparaginowego biorą udział w metabolizmie tkanki nerwowej, a więc wpływają pozytywnie na pamięć i koncentracje. Szparagi mają także właściwości oczyszczające organizm, gdyż oddziaływują na nerki i wątrobę.

2. Szparagi są bardzo smaczne i wbrew pozorom bardzo łatwo je przyrządzić. Dzielimy je na trzy rodzaje: białe, zielone i fioletowe. Szparagi białe są bardziej łykowate od zielonych, więc dobrze jest je obrać przed gotowaniem, zielone są najdelikatniejsze, za to fioletowe (najrzadsze bo trudne w uprawie) mają więcej asparaginy co nadaje im bardziej intensywny smak i zapach, są też bardziej słodkie.

3. A oto najprostszy przepis na pyszne danie ze szparagów:

Szparagi gotujemy, a następnie, na gorące jeszcze kładziemy kawałek masła i - jeśli ktoś lubi - lekko je posypujemy pieprzem. Można też je polać roztopionym masłem lub podsmażyć na rozgrzanym maśle na patelni. Podsmażanie szparagów na maśle wydobywa z nich jeszcze dodatkową słodycz. Jeśli zdecydujemy się na polewanie roztopionym masłem to możemy dodać do nich zasmażkę (ale to już jest opcja dla tych, którzy odchudzać się nie muszą).

_______________________________________

NIE PRZEGAP:

>>> Najlepsze przetwory z truskawek
>>> Z czym to się je, czyli trzy mity o sushi
>>> Seks dobrze przyprawiony