Przecier z waniliową nutą

2 kg truskawek

200-300 g cukru

laska wanilii

Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Laskę wanilii przekrój na pół i wrzuć razem z owocami do dużego rondla. Podgrzewaj pod przykryciem około 10 minut, aż truskawki puszczą sok i staną się miękkie. Wyjmij wanilię, a miękkie owoce w soku przetrzyj przez gęste sito. Przelej otrzymany przecier ponownie do rondla, wrzuć wanilię i dodaj cukier (wsypując cukier próbuj przecieru, aby uzyskać najlepszy dla siebie smak). Podgrzewaj jeszcze około pięciu minut. Wyjmij wanilię i gorącym przecierem napełniaj słoiki. Pasteryzuj ok. 25 minut w temperaturze 90 st. C (najprościej pateryzować w nagrzanym do tej temperatury piekarniku).

>>>Sprawdź, jak jeszcze można wykorzystać truskawki

Przecier jest doskonałym dodatkiem do wszelkich deserów, lodów i koktajli. Możesz także poeksperymentować ze smakami, dodając do przecieru podczas przygotowania brandy lub rumu.

Kompot z truskawek

3 kg truskawek

ok. 900 gram cukru

ok. 1 litra wody

Truskawki umyj i oczyść z szypułek. W dużym naczyniu zasyp cukrem i zostaw na ok. 3 godziny, aż owoce puszczą sok. Przełóż owoce z sokiem do wyparzonych słoików i każdy uzupełnij gorącą, przegotowaną wodą - zalewa nie powinna jednak sięgać wyżej niż 2 cm od brzegów. Przełóż słoje do dużego garnka z ciepłą wodą (woda nie może sięgać wyżej niż zalewa w słoikach) i ostrożnie zagotuj. Trzymaj potem jeszcze w gorącej wodzie ok. pół godziny.

>>>Wypróbuj przepis na nalewkę lipową

Jeśli chcesz, aby twój kompot wyróżniał się niebanalnym smakiem, dorzuć do każdego słoika kawałek cynamonu.