1 l miodu lipowego

1 l wody

1 l spirytusu

3 szklanki świeżych kwiatów lipy

skórka otarta z jednej cytryny

Wiosną przygotuj syrop z litra miodu lipowego i litra wody. Ogrzej nieco, aby miód dobrze się rozpuścił i do ciepłego syropu dodaj spirytus. Przelej do butelki lub gąsiorka i dobrze zamknij. Co trzy dni wstrząsaj naczyniem.

W okresie kwitnienia zbierz 3 szklanki samych kwiatów lipy i wrzuć je do mieszaniny miodowego syropu i spirytusu. Dodaj też skórkę otartą z wymytej i sparzonej cytryny. Postaw w ciemnym i chłodnym miejscu na dwa tygodnie.

Po tym czasie przecedź dokładnie nalewkę (najlepiej przez gazę lub bibułkę filtracyjną) i odstaw na kolejne trzy tygodnie, aby się sklarowała. Zlej nalewkę a osad jeszcze raz przefiltruj. Przelej wszystko do butelek i odstaw w ciemne miejsce na pięć miesięcy.

Nalewka przyrządzona według tych proporcji jest bardzo słodka. Jest świetnym dodatkiem do herbaty. Jeśli chcesz uzyskać trunek mniej słodki, dodaj mniej miodu, a w to miejsce więcej wody.

Podstawowy przepis pochodzi z "Wielkiej Księgi Nalewek" w oprac. Jana Rogali.