Przygotuj z okazji majówki kiełbasę z owocami! Smak swojskiej podwawelskiej nie wydaje ci się kompatybilny ze smakiem owoców? Błąd. Jest, jak najbardziej!

kiełbasa z owocami

Co ci będzie potrzebne?

- 1 kg cienkiej kiełbasy białej lub wędzonej

- pół puszki moreli lub 3-4 świeże morele

- 1-2 jabłka

- 2 łyżki oleju

- świeże zioła

Kiełbasę opłucz, dokładnie wytrzyj. Jabłko umyj, obierz i wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój na małe kawałki. Z moreli musisz wyjąć pestki, pokroić na cząstki. Kiełbasę płytko natnij ostrym nożem, powkładaj w nakłucia kawałki jabłek i moreli. Kawałki kiełbasy połóż na tackach lub folii aluminiowej, ułóż na ruszcie i grilluj około 30 minut. Upieczoną kiełbasę można położyć na dużym talerzu, posypać świeżymi ziołami.

Można oryginalnie zaserwować kiełbasę? Można!