1. Szaszłyki z kurczaka z ananasem

Przygotuj:

*pierś z kurczaka

*puszkę ananasów

*skórkę otartą z cytryny

*ząbek czosnku

*sos sojowy, sól, pieprz

Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Z zalewy z ananasów przygotuj marynatę: dodaj do niej otartą z cytryny skórkę, zmiażdżony ząbek czosnku, sos sojowy, pieprz i sól. Przyprawy dodawaj według uznania. Zalej mięso marynatą i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

Ananasy pokrój w kostkę i nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami kurczaka i układaj na grillu.

2. Rozmarynowe szaszłyki z kurczaka

Przygotuj:

ok. pół kg filetów z udek kurczaka (razem ze skórą)

kilka dużych gałązek rozmarynu

sok z połowy z cytryny

sok z limonki

pół szklanki dobrej oliwy

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Filety z udek pokrój na mniejsze kawałki. Z gałązek rozmarynu oberwij listki (pozostaw jednak kilka na górze) i utrzyj je w moździerzu lub posiekaj razem z czosnkiem, solą i pieprzem. Uzyskaną miazgę wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i limonki. Tak przygotowaną marynatą zalej kawałki kurczaka i odstaw na co najmniej godzinę. Po tym czasie nadziewaj kawałki kurczaka na gałązki rozmarynu i grilluj.

Jeśli chcesz, do marynaty możesz dodać oprócz rozmarynu również inne zioła: np. bazylię czy miętę. Filety można kupić w niektórych sklepach, jeśli jednak nie masz ich, po prostu sama okrój udka z mięsa. Szaszłyki zrobione z tej części kurczaka są wyjątkowo soczyste.